+65 ve Ulaşım Kültürü
Erdem Karagöz
65 yaş üstüne alınan kararla tüm belediye otobüsü ücretsiz oldu. Yaşlılar özgürce dolaşacak ve mutlu olacaklar! Bu ülke bedavaya mutlu olmayacak kadar alıştırıldı. Şimdi şoförler +65’den nefret ediyor + 65 şoförlerden!
Özel hat sahipleri hiçbir ücret almadan araçlarında +65 yaş üstü yolcuları zorunlu taşıyorlar. Şu anda kâr eden herhangi bir belediye yok. Toplu taşımada herkes zarar ediyor. 78 kişilik otobüste 67 kişi ücret ödemeden biniyor. +65, engelliler, refakatçılar, kartları legal kullananlar çığ gibi büyüyor.
İnsanlar arsızca doktora gidip otobüs kartı yazdırıyor! Yani % 40 engelli raporu istiyorlar. Kul hakkının en üstün sayıldığı İslam coğrafyasında fırsatı bulanlar kaçırmıyor. Aile ve Sosyal Politikalar bakanlığı adeta bunu teşvik ediyor!
Engelli kartları, 65 yaş üstü kartları green card gibi taşınıyor. Şirketler kuryeleri, çicekçileri ve taşımacılık işlerini toplu taşımada ücretsiz çalışan ve sigorta istemeyen bu kişilere yaptırmaya başladı. Bunun dışında yaşlılar en kısa sürede devletin uçakları, trenleri tamamen ücretsiz yapmasını istiyor. 5 yıldızlı tatil beldeleri de gelecek yaz ücretsiz hale gelmezse oy vermeyeceklerini konuşuyorlar!
Sabah 6’da ilk otobüs ile yola çıkan eve ekmek almak için mahallesinden ayrılan 1 lira ucuz domates için 25 durak gidenler mahalledeki esnaf kültürünü yok ediyor.
Su doldurmaya + 65’ler gidiyor!
Otobüslerdeki aşırı yoğunluk nedeni ile para verenler minibüs ve başka ulaşım araçlarını tercih ediyor. Sınırsız ulaşım hakkı verilmesi 60-90 biniş ile sınırlama yapılmaması bu yoğunluğu artırıyor. Yaşlıların şehir içi seyahat özgürlüğü çok sayıda çalışanın, öğrencinin seyahat işkencesi oluyor.
Hiçbir pilot uygulama yapılmadan yaptım oldu politikaları ekonomik kayıp ve kaosa dönüştü. Araçlar yoğunluktan, sık durup kalkmasından dolayı çok daha fazla yakıt tüketiyor. Yaşlılar klimalı otobüslerde gün geçirmeyi keşfetti.
Gerçek engelliler, ulaşımı sadece gerekli kullanan yaşlılar dışında çok sayıda suistimaller oluyor. Ülke ekonomisine zarar veriyor. Yerel ulaşım değer kaybediyor. Belediyeler araçlarını satmaya, hatları kiralamaya başladı. Ancak kimse almaya yanaşmıyor.
Çözüm nedir? Belediyeler sadece %65 ve engelliler için saat başı sadece onlar için araç yapabilir.Karta aylık 90 kullanım sınırlaması getirebilir. Usulsuz kullanılan kartlar 1 yıl iptal edilip para cezası verilebilir.
Taşımacılık yoğun emek, maliyet ve yüksek standartta hizmet vermektir. O nedenle şoförler kadar yolcularında geliştrilme gerekir. Yolcuların kartlarını hazırlaması, yüksek sesle konuşmaması, arka sıralara ilerlemesi, aşırı yük taşımacılığı yapmaması, bebekli, hamile kadınlara öncelik tanıması, gereksiz hallerde araçları işgal etmemesi gerekir.
Kısacası eğitim ve ahlak konusunda aydınlanma gerekir…
Şoförlerde insandır makina değillerdir güler yüzlü olmak enerjilerini artıracaktır.
Henüz yorum yazılmadı. İlk yorum yazan sen ol!