Çatışma Yönetimi ve İkna
Erdem Karagöz
Çatışmayı kısaca tanımlayacak olursak kararsızlık, uyuşmazlık ve ikilem diyebiliriz. Şimdi güçlü gözlemlere ihtiyacımız var çevrenizde sürekli çatışan ve iletişim kalitesi iyi olmayan insanların ortak özelliklerini sıralayabilir misiniz?
Benim tespitlerimin başında netlik ve güvenlik ihtiyacını karşılamamış, iletişim becerileri yeterince gelişmemiş, çatışmaya girip kazanmaktan mutlu olan, çatışmalarda olaylardan çok insanlar ve içinde bulunduğu sorun anı yerine tüm zamanları katanları hemen sayabilirim.
Sürekli çatışan insanların ortak özellikleri
Bu insanları yönetmek ve anlamak için iletişim becerilerinizin özellikle dinleme becerinizin, ikna yetenekleriniz güçlü olması gerekir. Karşılaştığınız hiçbir olayı içselleştirmemek gerekir. İyi ilk izlenim bırakmak ve çatışma sırasında ne pasif nede çok aktif rol almamak gerekir.
Sabırlı ve kazanılacak sonucu gösterici olmak ve geliştirmek gerekir. Kartları açık oynamak ve sonucu net olarak göstermek gerekir. Konuşmalarda olumsuz ifadeler ile giriş yapmamak kısacası tahrik etmemek gerekir. Hayır, yapma, sakin ol gibi konuşmamak gerekir. Şunu da bilmek gerekir her insanın sıcak düğmesi vardır ve iyi dinleyici iseniz bunu zaten kendisi söyleyecektir.
Henüz yorum yazılmadı. İlk yorum yazan sen ol!