Satıcıda Sokak Zekası

Satıcıda Sokak Zekâsı

Erdem Karagöz

Sokak zekâsı kavramı için neler söylenebilir ve neler söylendi? Onlar, "içgüdülerine dayanarak zor bir karar vermeye istekli ve bunu yapabilen kişilerdir" (Jason Huang), "Değişen koşullara daha fazla uyum sağlayabilen kişilerdir çünkü bu değişikliklerin sonuçları hakkında daha net bir görüşe sahiptirler" (Charles Yager)

 Normal deneyimlerimizin dışındaki şeyleri halledebilirler (Erich Almasy). Önceki çabalarındaki başarısızlıklardan öğrenebilirler (Rindge), "İnsanları ve durumları okuyabilir ilgili tüm ipuçlarını alır ve ne yapacağını bilirler. (Max Roberts). Onlar yeteneklerine odaklanırlar ve bir kilometre ötedeki tuzakları koklarlar.

 Kısacası okullarda öğretilmeyen koşullara uyum sağlama konusunda sokakta daha çok değişkenle karşılaşmışlardır. Fanusta yaşayıp okul yaşamından yaşam okuluna geçmemişlerdir. Dünyanın en iyi öğretmeni sahada kalmışlardır. İnsanlar, iş yapış şekilleri ve farklı durumlarda erken öğrenmeye başlamışlardır.

Belki ünlü iş insanları farkında olmadan başarı hikayelerine ilkokuldayken maydanoz sattım, limon sattım, su sattım diye başlarlar. 

Sokak zekâsı yüksek insanlar yüksek özgüvene sahiptir. Kriz ortamlarında akıcı konuşan, çözüm üreten ve liderliği ele alan kişilerdir. Satışın doğasında sorun çözmek, liderlik, esneklik, değişim, iletişim ve öngörü vardır.  Sokak bu alanlarda mucizevi bir gelişim sağlayan öğretmendir. Şirketler uzun bir dönemdir sokak zekasını keşfetmeye ve onların gelişmesi için yatırım yapmaya başladılar. Özellikle bu nedenle liseden öğrencileri alan şirketler hem kurum kültürünü erken öğrenmeleri hem de daha iyi okullarda eğitim almaları için yetenek havuzları oluşturdular. Hangi şirketler mi? Başta Apple!

Sokak zekasını keşfetmek için okullarda case ve girişimcilik yarışmaları yapılmaktadır. Duygusal zekâsı gelişmiş, mücadele tutkusuna sahip ve kendi potansiyelinin farkındaki insanlar çok değerlidir.

Düşünün satmak için çaba göstermiş ve erken başarısızlıklarından öğrenmiş bir kişiyi ekibinize aldınız. Bu kişi insanları ve değişen durumları okuyabiliyor. Karar almaktan korkmuyor patron, müdür nasıl düşünür diye düşünmüyor özgür iradesi ile zıtlık üretebiliyor. Değişen koşullarda başkalarından strateji üretmesini beklemiyor ve ortaya sonuç koymaya istekli. İşletme körlüğü yaşamadan zekasını ürün olarak ortaya koyuyor. Sokakta her zaman bir çıkış olduğunu deneyimlediği için panik butonuna basmıyor. 

Şirketlerin yetenek havuzları sokak zekâsı gelişmiş ve öğrenmeyi seven gençlerle dolmalıdır. Bu gençleri ne kadar erken kazanır ve güncel bilgilerle donatırsanız o kadar sağlam bir şirkete evrilirsiniz. Ekibinizde var olan gençleri ve yeniliğe açık çalışanlarınızı rutinden kurtarmalı ve değişim havuzunda geliştirmelisiniz. Her gün aynı bilgi girişine sahip, 7 -10 kişilik bir toplulukta hiçbir fikir üretmeyen, iş geliştirmeyen saate bakarak çalışan kişiler ile iyi bir ligde mücadele edemezsiniz.

Yöneticiler her gün rutinden nasıl kurtarabileceklerine odaklanmalı ve değişen koşullar oluşturmalıdır. Gözlem yetisi yüksek ve bağlantı kurabilen biri olabilmesi için hiçbir şirketin 25-30 yıl bekleyecek zamanı yoktur.

Şirketler bu yetenekleri keşfedilmek için gözleri sokaklarda olmalıdır. Henüz hak ettiğini şirkete girememiş, mücadele etmekten keyif alan ve takımınızı kurmak için hemen eyleme geçmelisiniz. Hem ekibinizdeki yeteneklerin sokak zekasını geliştirmek hem de yeni gençler kazandırmak satışta yoğunlaşma gereken en önemli biridir.

Bunu gerçekten istiyorsanız bir kahve içme zamanımız gelmiş demektir.

Kaynak https://hbswk.hbs.edu/item/do-mbas-need-more-street-smarts

Henüz yorum yazılmadı. İlk yorum yazan sen ol!

Yorum yazın

Ücretsiz bilgi almanız için sizi arayalım!