ALGILANAN DEĞER
Erdem KARAGÖZ
Algılanan değer ürün veya hizmetin tüketicinin zihninde sahip olduğu değerdir. Biz her Apple aldığınızda farkında olmadan Steve Jobs’un hikâyesine fazladan para öderiz! Gerçek üretim maliyetini bilmeyiz ancak algıladığımız değeri ödemeye her zaman hazırız. Algılanan değer kabul gördükçe etkileşim artacak ve fiyat sorgulaması azalacaktır.
Bugün ABD ya da Avrupalı bir motivasyon konuşmacısı, uzman üç –dört saatlik konuşması karşılığında 70.000 dolar isterken o alanda başka bir uzman 1000 dolara kendini satmaya çalışıyor! Kattığınız değer arttıkça talepler artacaktır. Önemli olan algılanan değeri artırırken fiyatınızı doğru konumlandırabilmektir.
Algılanan değer müşteri görüşlerine dayanır. Sektörde sağladığı fayda, gördüğü talep, bir ihtiyacı gidermeye ait teorik ve pratik yetenek en önemlisi müşterinin kendini nasıl hissettiği algılanan değeri belirler.
İki kalp cerrahi aynı donanımlara sahip olsalar da birinin iletişim becerileri, sosyal medya ve marketing çalışmaları, çevrenin çapraz satışı ve diğer hastaların paylaştığı deneyimleri aralarındaki farkı açmaya yetecektir. Bir cerrah özel hastanelerde 100.000 liradan günde 6-7 operasyona girerken diğeri kamu kurumlarında maaşlı olarak çalışmaya devam edebilir.
Satıcılar için algılanan değer sattıkları ürün ve hizmet kadar önemlidir. Satıcı satışta danışmanlığını, uzmanlığını, bağ kurma yeteneklerini ve müşteriye güveni sattığında doğal olarak kendi algılanan değerini de artırmış olacaktır. Bu onun sadece kazanan olmasını sağlamayacak aynı zamanda müthiş bir referans zinciri açacaktır.
Peki algılanan değeri nasıl artırabiliriz?
Algılanan değeri artırmak için 6 madde;
#Algıyönetimi #Algı #ErdemKaragöz #Gayrimenkul
Henüz yorum yazılmadı. İlk yorum yazan sen ol!