Kurumsal Akademi
Erdem Karagöz
Şirketler kurumsal akademi kurma yolunda oldukça istekli. Üstelik bu hızla Anadolu’ya yayılıyor. Şirketler bilginin gerçek güç olduğunun farkında, “yetenekleri seçmek” kadar “geliştirmenin “ gerektiğinin de farkındalar.
Türkiye’nin en büyük şirketleri ve değerleri Türk Telekom, THY,Avea, Turkcell, Vodafone, Garanti Bankası, Yapı Kredi Bankası, TAV;Aras Kargo, Denizbank, Yıldız Holding, Tofaş, Toyota, Teknosa, Bayer İlaç gibi kurumlar akademilerini kusursuz geliştirdiler. Çalışanlarına, çalışanların ailelerine, çocuklarına, tedarikçilerine, hatta son kullanıcılarına eğitimler veriyorlar. Yıllık 90 saat/insan eğitim ortalamasının yanında Cep Akademiler, 2 saatlik açık seminerler, online eğitimler ile kişiye özel çözümler üretiyorlar.
AK Parti Siyaset Akademisi, İş Adamları Dernek Akademileri, Ticaret ve Sanayi Odaları hızla yatırım yapıyorlar. Son dönemlerde Büyükşehir Belediyeleri özellikle İstanbul Büyükşehir, Ankara Büyükşehir gibi birçok belediye akademi oluşumlarını doğru yol alıyor. Bunun yanında Üniversitelerin Sürekli Eğitim Merkezleri ve profesyonel şirketlerle işbirliğine giren belediyeler, kurumlar, şirketler akademi çalışmalarını yapıyor. YÖK Üniversite ismini kullandırmadığı için şirketler Akademi adı altında bu çalışmalarını yapabiliyorlar.
Kurumsal Akademi kurmak isteyen Anadolu şirketleri ne yapmalı?
Öncelikle ihtiyacı çok iyi belirlemek gerekiyor. Hangi personel hangi eğitimi almalı bunu tespit etmeden yatırımlara başlamamak gerekiyor. Burada İK tarafından eğitimlerin yazılı talep toplandığı bir sistem yerine profesyonel bir şirket ile çalışmak daha doğru ve hızlı sonuç getirecektir. Çalışanların, piyasanın, rakiplerin neler yaptığını bilmek, bu işi doğru yapan şirketleri modellemek, bütçeyi netleştirmek, elde edilecek faydayı çıkartmak, kimlerle çalışılacağını, şirket iç eğitmenlerinin nasıl hazırlanacağını, dış eğitmenlerden nasıl destek alınacağını bilmek gerekir. Beyaz ve mavi yakalıları geliştirmek için oyunlaştırma, özellikle oryantasyon dönemindeki eğitimler, şirketin ve çalışanların çok zamanını almayan online sertifikalı okul tarzı eğitimler yapılabilir. Satış Okulu, Müşteri Hizmetleri Okulu, Liderlik Okulu, İletişim Okulu gibi isimlerle 3-6 aylık eğitimler planlanabilir.
Eğitimlerin kariyer planına etkisi, davranış değişikliği, sonuç odaklılık, müşteri imajına etkisi iyi hesaplanmalıdır. Kurumsal Akademi şirketlerin geleceğe dair en iyi yatırımı olacaktır. Dünyada ilk Kurumsal Akademi 1960’larda Amerika’da kurulurken Türkiye’de en uzun soluklu akademinin 30 yıllık olduğunu bilmek gerekiyor. Bursa, İzmir, Ankara, Antalya, Kayseri, Manisa, Eskişehir gibi illerde genç akademiler hızla kuruluyor. Bu gelişmeler oldukça sevindirici.
Akademilerdeki eğitim ve öğretim kavramsallıktan uzak, pratik bilgi vermeli, şirket diline hâkim olabilecek profesyoneller ile iç eğitimler iyi harmanlanmalıdır. Yapılan tüm eğitim ve organizasyonlar takip edilmeli ve ilgili birimler davranış değişiklikleri sistem haline getirilmelidir.
20-30 yıllık geçmişi olan şirketler” Kurumsal Akademi” kurmalı ve beyaz yakalı personeline yıllık ortalama 90 insan/saat eğitim vermelidir. Mavi yakalı personele en azından 30 insan/ saat eğitim yatırımı yapmalıdır.
Sirkülasyon yüksek olsa da eğitimlerden vazgeçmemek gerekiyor. Çünkü bilgi şirket sadakatini artıran ve değer katan önemli bir parçadır. Müşteri mutluluğu için çalışana değer katmanın yolu eğitim ve kurumsal akademilerden geçiyor.
NEDEN AKADEMİ KURMALIYIZ?
Henüz yorum yazılmadı. İlk yorum yazan sen ol!